Knuter og knop

Knuter er viktig å kunne når du skal ut på fisketur. Du har kanskje lært deg en eller flere alt. Her skal vi vise noen knuter det er greit å kunne. Vi kommer til å vise flere nyttige knuter i ”Fiskeklubben” senere – så følg med!!

Før du starter

Når jeg i beskrivelsen snakker om enden av sena, så er det den delen av sena som til slutt skal kuttes av når knuten er strammet. Enden av sena kalles ofte for tampen. Hovedsena er enten den delen av sena som skal gå mot snella eller den delen som skal gå fra en skjøt og ut mot kroken.

Fukt sena

Før du drar til en knute må du alltid fukte den ellers blir den svak. Det enkleste er å ta den inn i munnen slik at den får litt spytt på seg. Det er ikke så lett å beskrive hvordan en lager knutene med noen få ord, men se nøye på bildet, og prøv deg frem så går det bra etter en stund.

Knuter og knop

Slukknute – også kalt krokstikk.

Dette er kanskje den vanligste knuten for å feste sluk, krok og fluer til vanlig nylonsene.

Bindebeskrivelse

Før enden av sena gjennom krokøyet, tørn den 4-5 ganger rundt hovedsena.

Før enden av sena gjennom den lille åpningen som er blitt laget ned mot krokøyet. Dra knuten sakte sammen før du strammer skikkelig.

Opphengerløkke

Skal du fiske med opphengere må du kunne binde en opphengerknute. Opphengerløkka er den enkleste, og det kan lages flere etter hverandre oppover snøret, f.eks. en sildehekle. Du kan velge om du vil bruke opphengerløkka som en løkke, eller om du kutter det ene beinet i løkka inne ved knuten og binder på opphengeren med en slukknute.

Bindebeskrivelse

Legg sena i ei enkel løkke og legg krysset mellom de to senedelene mellom tommel og pekefinger og hold den fast der.

Tvinn de to partene (det ene ”beinet” i løkka og hovedsena) 6-10 ganger rundt slik at det dannes et hull i midten.

Trekk den frie delen av den store løkka ned gjennom hullet i midten av surringene. Dra knuten forsiktig sammen og trekk den stram ved å trekke i hovedsenene.

Blodknute

Blodknuten er den mest kjente skjøteknuten som finnes. Med litt trening er den lett å lage og gir en rett og fin skjøt uten knekk på snøret. Den passer best hvis det ikke er alt for stor forskjell i tykkelse på de to snørene som skal skjøtes. Hvis du lar være å kappe av den ene av de korte endene når knuten er trukket til, så har du en ypperlig tamp til en opphenger også (hint – hint…..)

Bindebeskrivelse

Begynn med å legge to passe 10-15 cm lange tamper mot hverandre i et kryss og lås krysset mellom tommel og pekefinger på den ene handa.

Mens du holder fast i krysset surrer du den ene tampen 4-5 ganger rundt hovedsena.

Før tampen tilbake og stikk den mellom V-en i krysset mellom den andre tampen og hovedsena der.

Nå skal du surre den andre tampen mot sin hovedsene, men husk å surre den riktig vei (se figuren)

Træ den andre tampen inn i det hullet som er dannet der du trædde inn den første tampen, og husk å stikke den inn slik at tampene stikker ut i hver sin retning. Da blir knuten sterkere.

Dra knuten sakte til og stram skikkelig og kutt tampene inntil knuten.

Se flere knuter her.